Abstrakt
FN:s globala mål nummer sex och femton fodrar skyddandet av vatten och landsburna ekosystem. För att nå målen krävs bland annat bevarandet och restaureringen av naturskogar och ett främjande av ett hållbart skogsbruk. I min vetenskapliga uppsats har jag undersökt huruvida sprängtickan kan, inom småskalig skogsförvaltning, ses som en resurs för konsumenter och för skogsägare ur ett designperspektiv.
I mitt examensarbete så har jag arbetat med att ta tillvara sprängtickan och skapat en hälsosam designlösning som fungerar som ny inkomstkälla för privata skogsägare och som på så vis skyddar våra utsatta skosystem.
Du kan ladda ned uppsatsen här
Kreativ Brief
Det förekommer en grov problematik i hur dagens skogsindustri hanteras. Känsliga och viktiga ekosystem skadas och utrotas till följd av oaktsamhet och okunskap gällande skogsburna resurser och vikten bakom urskogar. För att lösa problemet var målet att bygga ett varumärke som, genom Foodtech och Food Design Thinking, producerar ansvarsfullt framtagna livsmedel av sprängticka med ingredienser från den svenska skogen som är hållbara för ekologin och folkhälsan. Detta för att bygga nya och innovativa inkomstvägar inom skogssektorn utöver avverkning.
Varumärke
Hygge är ett alkoholfritt bryggeri med hjärtat i den svenska skogen. Namnet är en kombination av det svenska Hygge som refererar till den yta som uppstår efter skogsavverkning och det danska Hygge ordet för “en stämning av mysighet och bekväm gemytlighet med känslor av välbefinnande och belåtenhet”.
Företagets grund ligger i hållbarhet, innovation och nyfikenhet och målet är att informera och inspirera mottagaren till att våga testa produkter och livsmedel som produceras med outforskade råvaror och tekniker, allt för att hjälpa vår redan överansträngda planet.
Formgivning
Formgivningen är löst inspirerat från neoplaticismens mål att skapa ordning och fullkomlig harmoni genom abstraktion och ingenjörsskap. Detta i kontrast till sprängtickans explosiva och organiska natur skapar ett formspråk som bildar en intressant kontrast mellan det urbana och rurala och mellan det moderna och uråldriga. Flaskan är utformad för att efterlikna svampen och förpackningen en abstrakt björkstam. Typografin är bestående av Sabon i stora delar med undantag för digitala produkter där Frutiger används.
Materialen i formgivningen är varsamt utvalda för att alla vara hållbara och återvinningsbara utan att förlora den exklusiva känslan. Kartongen på förpackningen är högkvalitativ 400g kartong och flaskan är i glas där korken är av korkek.
Sprängticka
Sprängtickan är en svampart som förekommer naturligt i det norra barrskogsbältet och växer huvudsakligen på björkträd. Arten är egentligen en parasit som överlever på grund av värdträdet som förser svampen med näring, näring som sedan omvandlas till vitaminer, mineraler, antioxidanter och betaglukaner, polyfenoler och triterpener som ger dess fantastiska hälsoegenskaper.
Sprängtickan har ett enormt marknadsvärde samt hög exklusivitets-grad och har stora förutsättningar att fungera som ny inkomstkälla för privata skogsaktörer, vilket uppmuntrar till nya ekonomiska lösningar utöver avverkning. Detta resulterar i att skogen får stå kvar och att våra skogsburna ekosystem och vattendrag skyddas.
Sprängtickan är fylld med vitaminer, mineraler, antioxidanter och betaglukaner, polyfenoler och triterpener som ger dess fantastiska hälsoegenskaper. Den har en skogig smak med en naturlig underton av vanilj och goda möjligheter att kombineras med andra spännande smaker.
Alkoholfria drycker
Vid valet av varför sprängtickan skulle få bli just en alkoholfri spritprodukt låg mycket av resoneringen bakom svampens otroligt höga marknadsvärde och dess exklusivitet. Ett annat argument var svampens hälsofördelar; alkoholkonsumtion är ett växande samhällsproblem och alkohol fria spritprodukter är tänkta att förse med ett hälsosamt alternativ som fortfarande håller samma lyxkänsla och kvalité. Det tredje argumentet var att sprängticka är en mycket värdefull naturresurs och ska respekteras därfter.
Du kan kika på hemsidans prototyp här